Esztétikus tömés

Az esztétikus tömés lényege, hogy a fog színével harmonizáló, kopásálló, hosszú távon jól funkcionáló legyen. A mai modern fogászatban ezeket a töméseket kompozit fogászati anyagokkal készítjük el, lehetőleg a legkevesebb természetes foganyag elvesztésével. Az esztétikus töméseket kisebb vagy nagyobb felszínű fogszuvasodásnál alkalmazzuk, elülső és hátsó fogaknál egyaránt.

A legújabb tömőanyagok széles színskálája, lehetővé teszi számunkra, hogy a fog színével harmonizáló, laikus emberek számára láthatatlan, esztétikus töméseket készítsünk el. A fog belső rétegénél sárgásabb, kifelé haladva egyre világosabb tömőanyagot viszünk fel rétegenként, ezzel is biztosítva, a tökéletes esztétikai összhatást. Az esztétikus puha konzisztenciájú tömőanyagok megfelelő szilárdságát, speciális kék fénnyel történő megvilágítással (polimerizáció) érjük el.

Az esztétikus fogtömés menete:

  1. érzéstelenítés /nem minden esetben szükséges, kisebb töméseknél e nélkül is elvégezhető/
  2. a szuvas fogrész eltávolítása
  3. izolálás /a kifúrt üreg szárítása, és a nyáltól való védelme/ 
  4. savazás, bondozás /a kifúrt üreget a szakmai elveknek megfelelően kondicionálásban részesítjük. A bondozás teszi lehetővé a tömőanyag tökéletes tapadását a fogfelszínhez./
  5. a tömőanyag rétegenkénti felvitele, és megvilágítása /a tömés kialakításánál figyelembe vesszük a megfelelő csücsök-és barázdarendszer kialakítását is/
  6. utómunkálatok /harapási magasság ellenőrzése, polírozás/


Amennyiben mélyebb a fogszuvasodás által érintett terület, de a fogbél még nem érintett, a tömés alá ú.n. alábélelő anyagot teszünk. Az alábélelő anyag megvédi a fogat a későbbi érzékenységtől.