Rögzített fogpótlás eltávolítása

A rögzített fogpótlást a páciens nem, kizárólag csak fogorvos tudja eltávolítani, de ez a fogmű károsításával jár együtt. Az eltávolítás fájdalommentes beavatkozás.

Rögzített korona eltávolítása:

Érzéstelenítést ugyanúgy kap a páciens, mint más fogászati beavatkozásoknál. A beavatkozás lényege, hogy egy speciális fúróval a fémváz és a fémvázat borító több rétegű porcelánréteget függőlegesen felvágjuk, majd ha ez megvan, egy műszer segítségével széthajlítjuk a fémet. A széthajlítás után a korona könnyen lejön.

Rögzített hídpótlás eltávolítása:

A hidat csak a horgonyok roncsolódásával tudjuk eltávolítani. Az eltávolítás után a hidat már nem tudjuk többé használni, mert a horgony segítéségével tudjuk rögzíteni a hidat a pillérekhez /pillérfogakhoz/, és a horgony roncsolódásával ez megszűnik.
Az eltávolítás során ugyanaz történik, mint a korona eltávolításánál. A különbség annyi, hogy a híd nem csak 1 fogat, hanem 2 vagy annál több fogat érint. Speciális leválasztó műszerünk kampószerű végét a fogpótlás és az íny közé helyezzük, majd a műszeren található rugó segítségével, erőt fejtünk ki a hídra és apró rugózó mozdulatokkal lepattogtatjuk a hídtestet a fogról.

Mikor szükséges egy rögzített fogpótlás eltávolítása:

  • fájó, begyulladt fognál
  • nem megfelelő fogpótlás /a fogorvosi követelményeknek nem felel meg a fogpótlás pl.: rossz széli záródás/
  • régi fogpótlást szeretnénk újra cserélni
  • ha fogszuvasodás alakul ki a fogpótlás alatt
  • fémallergia esetén
  • régi gyökértömés cseréjénél, ha az indokolt